Mariawrites » Specials » Kerst

Kerstspecial: cadeaus, styling én tips voor een goede sfeer

Kerstspecial: cadeaus, styling én tips voor een goede sfeer Kersttijd! Volgens velen de mooiste tijd van het jaar, maar: hoe kies je het perfecte kerstcadeau? Wat zijn de stylingtips voor je mooiste kersthuis ooit? En hoe houd je het gezellig en voorkom je dat irritaties of zelfs ruzie de sfeer verstoren? Al deze vragen en veel meer komen aan bod. De kersttijd. Heel wat mensen vinden het de mooiste tijd van het jaar. Flonkerende lichtjes, gezellig samen zijn, eindelijk de tijd voor wat rust, genieten, en lekker eten. Maar er zitten ook kleine en grotere aandachtspunten aan de kersttijd vast. Hoe maak je van de kersttijd een zo fijn mogelijke tijd? Door de balans te zoeken. Aan de ene kant is dat de balans tussen je eigen verwachtingen en de realiteit. Kerst vieren betekent dat je samen mooie momenten beleeft. Maar er kunnen ook wrijvingen voorkomen. Verwachtingen komen niet uit. Mensen gedragen zich anders dan je wilt. Tijdens de harmonieuze kerstdis trekken twee familieleden elkaar net niet over de tafel tijdens een ruzie. De balans zoeken tijdens de kerstperiode betekent dat je zowel ruimte maakt om te genieten van de kerstpret en voorpret, als dat je ruimte maakt voor tegenvallers en je oefent in de kunst van het relativeren.

Het geheim van het perfecte kerstcadeau

Neem, om een beetje luchtig te beginnen, het vinden van het perfecte kerstcadeau. Dat wat de ander echt graag ontvangt. Iedereen kan ervan getuigen dat dat mooie plan nog weleens lelijk schipbreuk leidt. Iets dat niet nodig is. Vaak trappen we onbewust in een valkuil die prima te vermijden valt. Hoe kies je het perfecte kerstcadeau? Lees er alles over in het artikel Hoe kies je het perfecte kerstcadeau?

Eindelijk een écht mooi kersthuis

Bij een mooie kersttijd hoort een mooi aangekleed huis. Een 'kersthuis' zogezegd. Vol van jaloezie kunnen we kijken naar de schitterende kerstinterieurs in de woonbladen. Waarom lukt dat thuis nou nooit zo goed? Gelukkig zijn er wat geheimen voor het aankleden van het huis die weinig bekend zijn, maar de beslissende stap kunnen uitmaken naar een echt mooi gestyled kersthuis. Ten eerste maken we vaak de vergissing om te kijken wat we aan kerstartikelen in huis hebben, en die vervolgens lukraak te gebruiken. De 'ware' stylist (ja, jij) keert dat proces om. Hoe breng je je huis in kerstsferen? De ins en outs staan in het artikel Jingle bells, jingle bells: je mooiste kersthuis ooit!

Kersttijd: familieruzie of 'vrede op aarde'?

Dan nu het echte hete hangijzer: de psychologie van de kersttijd. Mensen maken de kersttijd. Samen. Maar terwijl we op tv en in de bladen allerlei harmonieuze gezinnen en vriendengroepen rond de fantastisch verzorgde kersttafel zien zitten, valt het in de praktijk nog weleens tegen. Vrede op aarde? Zie maar dat je de vrede in het 'kersthuis' eerst weet te bewaren! Weinig mensen staan stil bij de psychologische factoren van de kersttijd. Dan hebben we het over onze eigen onbewuste angst voor wanklanken, maar ook over ingesleten familiepatronen die zelfs na dertig jaar nog onverwacht de kop op kunnen steken. Een mooie kersttijd is een kersttijd waarin je je bewust bent van dergelijke valkuilen. Lees Kersttijd: tips om het samen gezellig te hebben en niets staat je in de weg als het gaat om het opdoen van fijne kerstherinneringen!

Tot slot

Als het om herinneringen gaat, zijn wij mensen gelukkig voorzien van een roze bril, vertellen psychologen. Wat even niet zo goed uitpakte, raakt mettertijd op de achtergrond bij het terugkijken op een gebeurtenis die fijne momenten kende. Dat is een onderzoeksfeit! Wanneer mensen worden ondervraagd tijdens een periode als de kerstvakantie, vertellen ze vaker realistisch over minder leuke elementen dan wanneer ze achteraf worden ondervraagd. Achteraf klinkt het verhaal vaak alsof het allemaal koek en ei was, ook als dat niet helemaal strookt met de feiten. Geschiedvervalsing? Nou en, dit is vooral een hele geruststelling. Wie zich even groen en geel ergert aan een vervelende gast aan tafel, uit het veld geslagen is als de kerstboom met donderend geraas omvalt of boos is omdat een cadeau niet goed wordt ontvangen, kan zich aan dit feit vasthouden: de tijd heelt alle wonden en sterker nog, geeft achteraf glans aan de kerstperiode - ook als het op het moment zelf niet altijd even feestelijk was!
Hoe kies je het perfecte kerstcadeau?

Hoe kies je het perfecte kerstcadeau?

Het perfecte kerstcadeau. We willen het even graag geven als ontvangen! Maar in de praktijk zijn de ervaringen vaak minder rooskleurig. Dat, terwijl de grootste missers gemakkelijk te voorkomen zijn.…
Jingle bells, jingle bells: je mooiste kersthuis ooit

Jingle bells, jingle bells: je mooiste kersthuis ooit

Een prachtig versierd kersthuis. Je ziet het in de woonbladen, maar hoe versier je zelf je huis het mooist? Wat zijn de geheimen van woonstylisten? En wat moet je vooral niet doen? Dit zijn de geheime…
Kersttijd: tips om het samen écht gezellig te hebben

Kersttijd: tips om het samen écht gezellig te hebben

Zalig kerstfeest? We willen het allemaal. Toch is de kerst voor velen een waar slagveld. Vooral familieleden kunnen er vaak van meepraten na zo een 'leuke' familiekerst. Oude ruzies worden opgerakeld,…
Gepubliceerd door Mariawrites op 27-10-2011, laatst gewijzigd op 11-09-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.