Vlekken op je vel: hoe komt het, en wat doe je eraan?
Iedereen heeft wel een vlekje op haar of zijn huid. Meestal zijn ze onschuldig. Maar soms moet er iets aan worden gedaan, meestal vanwege medische redenen. Ook kan het zo zijn dat je de vlek zelf niet zo mooi vindt, en ervan af wilt. Deze special, samengesteld op basis van informatie van deskundigen, beantwoordt je vragen over hoe, wat en waarom.
Ten eerste: 'de' huidvlek bestaat niet. Huidvlekken zijn er in alle soorten en maten. Zelfs de kleuren zijn heel variabel. Maar een ding hebben ze gemeen: ze komen heel veel voor. Moedervlek, wijnvlek, pigmentvlek, er is geen huid die geen vlekje vertoont. In deze special alles over huidvlekken, in een artikel samengesteld op basis van informatie van deskundigen.
Hoe komt die vlek daar?
In deel een van deze special lees je over het ontstaan van huidvlekken. Dan gaat het dus over pigmentvorming in de huid, maar ook over de invloed van de zon op het ‘vlekvormende’ proces. Al zijn huidvlekken meestal geen reden voor grote zorgen, je leest hier ook welke kenmerken mogelijk wijzen op minder onschuldige vlekken. Je leert dus alvast je huid een beetje ‘lezen’.
Abracadabra, imsalabim... weg vlek!
Deel twee van deze special belicht niet alleen de soort vlekken die spontaan kunnen verdwijnen, maar ook de meest voorkomende behandelingen bij vlekken. Met name laser en IPL (Intense Pulse Light) zijn momenteel populair. Maar ook die ‘goede oude’ chemische peeling. Hier kun je alvast beoordelen welke behandeling voor jou geschikt zou kunnen zijn.
Minder bekende oplossingen
In het derde deel van deze special belichten we nog wat 'vlekoplossende' behandelingen, die vaak wat minder bekend en/of populair zijn dan de eerder behandelde chemische peeling, laser en IPL.
Gedetailleerde ‘vlekkenkennis’
En dan is er in het derde deel van de special ook nog een overzicht toegevoegd van specifieke vlekken en hun bijbehorende kenmerken, zodat je snel een eerste idee kunt opdoen waarmee je te maken hebt.