Mariawrites » Specials » Experimentele behandeling

Experimentele behandeling en medicijnen

De medische wetenschap is constant bezig om nieuwe medicijnen en behandelingen te ontwikkelen. Wat hebben mensen aan deze 'experimentele' benaderingen? Wie komt ervoor in aanmerking? Hoe verloopt het traject van experiment tot goedgekeurd medicijn? En wat zijn trends in medische benaderingen? Een experimenteel medicijn of behandeling heeft als kenmerk, dat de aanbieding ervan in een wetenschappelijk onderzoekskader plaatsvindt. Er zijn twee partijen die mogelijke voordelen hebben van de aanbieding. Ten eerste is dat de ontvanger van het medicijn of de behandeling. Vaak worden experimentele behandelingen aangeboden als de standaard behandelingen geen baat (meer) hebben. Wie uitbehandeld is, of het vooruitzicht heeft van een lange periode van ongemak en/of pijn, kan met een experimentele behandeling mogelijk alsnog uitzicht hebben op een langer leven dat van betere kwaliteit kan zijn. De keerzijde van de medaille is de onbekendheid rondom de behandeling. Deze kan immers evengoed niets uithalen of zelfs voor extra klachten zorgen.

De wetenschap vooruit geholpen

Tweede belanghebbende bij het aanbieden van experimentele behandelingen is natuurlijk de medische wetenschap zelf. Wie een experimentele behandeling ondergaat, is een testcase voor de onderzoekers. Dit is onder andere van belang omdat steeds duidelijker wordt dat een mens anders is dan een dier, zodat dierproeven voor een medicijn - naast de groeiende ethische afwijzing van het gebruik van een dier vanuit het menselijk oordeel dat wij een 'hogere' soort zouden zijn dan een dier - lang niet voldoende zeggen over de effecten op een mens.

Stadia in het onderzoek

Een onderzoek naar een experimentele behandeling of medicijn begint vaak met experimenten op dieren. Maar gelukkig gaat het ook steeds vaker om tests op kunsthuid en zelfs kunstdieren (een gebied dat in opkomst is nu mensen dieren niet meer zomaar klakkeloos denken te mogen opofferen, én er steeds meer geld en aandacht beschikbaar komt voor het uitvinden van alternatieven). Vervolgens echter, is toegevoegde kennis nodig van gebruik door mensen zelf. Dan komen er onderzoeken onder proefpersonen. Deze mensen kunnen zich zelf aanmelden voor zo'n zogenaamd 'trial,' bijvoorbeeld omdat zij erover hebben gehoord in de media. Bijvoorbeeld voor het experimentele medicijn Mepolizumab, mogelijk een oplossing bij onbehandelbare astma, is er een redelijke hoeveelheid publiciteit die leidt tot vragen van mensen zelf. Daarnaast heeft de huisarts kennis van lopende onderzoeken, zodat zij of hij ook zelf het aanbod kan doen van een experimenteel medicijn of een experimentele behandeling.

Trends in experimentele behandelingen

Een van de trends, bijvoorbeeld rondom de behandeling van endeldarmkanker, is het meer bedachtzaam doseren van agressieve behandelingen en het in plaats daarvan behandelen tot op zekere hoogte en vervolgens afwachten. Dit geldt uiteraard als de ziekte of aandoening niet progressief is en kans op stabilisatie of genezing bestaat. Een trend in dezelfde lijn is gebaseerd op voortschrijdende kennis van met name het vrouwenlichaam. Daaruit ontstaat de borstsparende behandeling bij borstkanker, maar ook een toenemende terughoudendheid bij verwijdering van vrouwelijke organen zoals de baarmoeder. Verder is er de trend om onderzoeken en behandelingen minder ingrijpend te maken, zoals bijvoorbeeld rondom aneurysmacontrole. Daarbij hoort ook de ontwikkeling van de medische thuistest, die gemak met medische accuratesse combineert. Het online proberen een positieve invloed uit te oefenen op psychische aandoeningen of fysieke leefstijlen, hetzij via proeven met Ehealth of zelfs via medisch gamen, is nog zo een trend. Het eerdergenoemde medicijn Mepolizumab is een voorbeeld van een trend waarbij meer gewerkt wordt met lichaamseigen stoffen, wat ook geldt voor het van een meer organische samenstelling voorzien van het 'matje' tegen de verzakking bij vrouwen.
Aneurysmacontrole kan veel minder ingrijpend en sneller

Aneurysmacontrole kan veel minder ingrijpend en sneller

Een aneurysma, ofwel het optreden van een uitstulping van de bloedvaten in de hersens, is een ingrijpende kwaal. Na de ingreep waarmee behandeld wordt, volgen jarenlange controles. Niet alleen de kwaa…
De Gannet: een beter implantaat bij heuphalsfracturen

De Gannet: een beter implantaat bij heuphalsfracturen

Met de toename van het aantal ouderen in ons land, neemt ook het aantal gevallen van een gebroken heup toe. Een heupfractuur is al een lastige breuk. Maar omdat het vaak om oudere patienten gaat, zoda…
Depressie: nieuwe behandelmethodes en benaderingen nieuws uitgelicht

Depressie: nieuwe behandelmethodes en benaderingen

Depressie. Een op de vijf mensen krijgt er in haar of zijn leven mee te maken. Jarenlang was cognitieve gedragstherapie de grote favoriet bij behandeling. Nu wordt de focus deels verlegd. Ten eerste n…
EHealth: zorg op afstand voor chronische patienten

EHealth: zorg op afstand voor chronische patienten

Telegeneeskunde en eHealth. Het lijken wel termen uit een science fiction film. Maar de eerste Europese pilot is er al, van TELUS Health en Orange, uitgevoerd met chronisch zieke nierpatienten. Wat is…
Endeldarmkanker en de wait-and-see-methode

Endeldarmkanker en de wait-and-see-methode

Over de ziekte dikkedarmkanker horen we veel meer in de media dan over de specifieke ziekte endeldarmkanker. Toch zijn er alleen al in Nederland duizenden mensen per jaar die de diagnose te horen krij…
Essure-methode bij sterilisatie: toepassing en check

Essure-methode bij sterilisatie: toepassing en check

Elk jaar laten zo'n tienduizend Nederlandse vrouwen zich steriliseren. In vier van de tien gevallen wordt daarbij de zogenaamde Essure-methode toegepast. Daarbij worden, zonder operatie of narcose, ve…
Gamen tegen je psychose

Gamen tegen je psychose

Gamen is razend populair. We denken dan ook dat we wel weten wat gamen inhoudt: een leuk spel spelen via computer of ander scherm. Maar er is nog een tak van games. Namelijk applied games ofwel seriou…
Loszittend ondergebit: 'Klikgebit in één dag' werkt

Loszittend ondergebit: 'Klikgebit in één dag' werkt

Nu de mondzorg en de voorlichting over het behoud van een goed gebit steeds beter wordt, hebben we allemaal een betere kans om tot op hoge leeftijd ons natuurlijke gebit te behouden. Helaas is dat nie…
Mepolizumab: veelbelovend experimenteel middel tegen astma

Mepolizumab: veelbelovend experimenteel middel tegen astma

Astma is een aandoening die de functie van de longen vermindert, maar ook de levenskwaliteit kan aantasten. Als een 'pufje', ofwel gebruik van medicijnen via een inhalator, niet helpt, rest vaak allee…
Myosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intact

Myosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intact

De diagnose 'vleesboom' kan weleens tot vervreemding leiden: een groeisel in je baarmoeder? Toch is de vleesboom veel gebruikelijker dan je denkt. Naar schatting krijgt 1,8 miljoen Nederlandse vrouwen…
Online therapie bij angstklachten: goedkoper en effectief

Online therapie bij angstklachten: goedkoper en effectief

Online therapie staat volop in de belangstelling. Zeker nu de eerste resultaten van onderzoek uitwijzen dat online therapie niet alleen goedkoper kan zijn, maar ook net zo effectief als 'live' contact…
Online zelfhulp bij slapeloosheid na borstkanker

Online zelfhulp bij slapeloosheid na borstkanker

Veel mensen tobben met slaapproblemen. Inslapen of doorslapen is moeilijk of zelfs onmogelijk. Vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker, kampen echter nog veel vaker dan gemiddeld met slaapprobleme…
Operatie bij hoge bloeddruk mogelijk succesvol

Operatie bij hoge bloeddruk mogelijk succesvol

Een op de tien Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk. Bekend zijn behandelmethodes zoals leefstijlveranderingen of medicijnen. Minder bekend is, dat er regelmatig sprake is van min of meer onbehand…
Spierziekte FSHD: wetenschap biedt hoop voor de toekomst

Spierziekte FSHD: wetenschap biedt hoop voor de toekomst

FSHD. Een naam die lang niet iedereen kent. Maar FSHD is een van de meest voorkomende erfelijke spierziekten ter wereld. Wereldwijd hebben 300.000 mensen FSHD. Wetenschappelijke ontdekkingen bieden ho…
Sterilisatie bij vrouwen: de snelle nieuwe Adiana-methode

Sterilisatie bij vrouwen: de snelle nieuwe Adiana-methode

Rondom anticonceptie worden nog altijd nieuwe methodes ontwikkeld. Dat geldt ook voor sterilisatie. Terwijl de zogenaamde laparoscopische sterilisatiemethode nog altijd veel gebruikt wordt, zijn er ve…
Thuistest in plaats van uitstrijkje ook betrouwbaar

Thuistest in plaats van uitstrijkje ook betrouwbaar

Uit onderzoek van het VU Medisch centrum in Amsterdam blijkt, dat een thuistest het uitstrijkje bij de huisarts kan vervangen. Dat is goed nieuws, want slechts tweederde van de vrouwen doet mee aan he…
Verzakking: oplosbaar matje mogelijk beter alternatief

Verzakking: oplosbaar matje mogelijk beter alternatief

Veel vrouwen krijgen te maken met een zogenaamde verzakking. Bij deze aandoening raken inwendige organen van hun plek. Dit komt omdat het bindweefsel rond de vagina onvoldoende steun is gaan bieden. B…
Gepubliceerd door Mariawrites op 08-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.longkanker.info
  • VUmc
  • Proefdiervrij.nl